Αναφορά «Κόμβοι» της NLS
Ελληνική Εταιρεία της NLS
Αθήνα, 8 Μαρτίου 2025
Οι «Κόμβοι» της NLS αφιερωμένοι στο θέμα «Οδυνηροί έρωτες» διοργανώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία της NLS το Σάββατο 8 Μαρτίου 2025 στην Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας Αττικής (πρώην Ψ.Ν.Α. Δαφνί).
Παρουσία του Éric Zuliani, αντιπροέδρου της NLS, και της Ruzanna Hakobyan, μέλους της NLS, παρουσιάστηκαν προβληματισμοί πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη Σχολή και την κλινική. Οι προβληματισμοί αυτοί προσεγγίστηκαν σε δύο χρόνους.
Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου, ο Éric Zuliani και τα μέλη της ΕΕ-ΝΛΣ διερεύνησαν το θέμα η «Σχολή εν τω γίγνεσθαι», βασισμένοι στο κείμενο αναφοράς του Ζακ-Αλέν Μιλέρ «Για την έκλυση της εξόδου από την ανάλυση: φροϋδικές συγκυρίες».
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, Δέσποινα Καραγιάννη, έκανε μια σύντομη εισαγωγή παρουσιάζοντας το σεμινάριο «Κόμβοι» και το κείμενο αναφοράς, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα της «Σχολής εν τω γίγνεσθαι».
Υπό την προεδρία του Ρεζινάλντ Μπλανσέ, ο Éric Zuliani στο κείμενό του με τίτλο «Μεταβιβαστική εργασία και μεταβίβαση εργασίας», περιέγραψε λεπτομερώς τις στιγμές και τις συνθήκες της ανάδυσης της Σχολής ως υποκειμένου, διαφοροποιώντας την από τον Άλλο, φωτίζοντας τα κοινά σημεία αλλά και τις διαφορές μεταξύ της εμπειρίας της Σχολής και της αναλυτικής εμπειρίας. Κατέληξε θέτοντας ένα ερώτημα ιδιαίτερα αιχμηρό: «μήπως, λοιπόν, Η Σχολή εν τω γίγνεσθαι, μεταξύ αλλοτρίωσης και αποχωρισμού, δεν είναι μια ενεργοποίηση της πραγματικότητας του ασυνειδήτου;» Η Δέσποινα Καραγιάννη και ο Δημήτρης Καλαντζόπουλος εμπλούτισαν τον προβληματισμό με τις ερωτήσις και τα σχόλια τους, φωτίζοντας επιπλέον την ερμηνεία της Σχολής και την έξοδο από την ανάλυση σε σχέση με τις κλινικές δομές.
Στη συνέχεια, υπό την προεδρία της Δέσποινας Καραγιάννη, τα μέλη της Εταιρείας παρουσίασαν επεξεργασίες βασισμένες στο προαναφερθέν κείμενο αναφοράς. Ο Παναγιώτης Κοσμόπουλος, νέο μέλος της NLS, παρουσίασε ένα κείμενο πάνω στον «Χρονικό παράγοντα», όπου ανέπτυξε την εμπειρία του χρόνου από την πλευρά του αναλυόμενου ο οποίος μπορεί είτε να οδηγήσει σε συνθήκες εξόδου ή σε μια νέα σχέση με έναν συγκεκριμένο Άλλο.
Η Βέρα Πατιά, η οποία είναι μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής της Εταιρείας ως εκπρόσωπός της στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για τη «Σχολή ως τόπο του αναλυτικού αιτίου», επεξεργαζόμενη το πώς η επιθυμία του αναλυτή δρα με εφαλτήριο το αντικείμενο α, το οποίο δρα και ως αίτιο για την εργασία της Σχολής των αναλυτών.
Τέλος, η Κατερίνα Στάρφα επεξεργάστηκε το θέμα γύρω από την «Επιθυμία του αναλυτή και την έκβαση των αναλύσεων», σχολιάζοντας τις περιπτώσεις της Ντόρας και του Ανθρώπου με τα ποντίκια υπό το πρίσμα της φροϋδικής ατελούς θεραπείας και της λακανικής πρότασης για το αντικείμενο α ως προοπτική του τέλους της.
Ο Éric Zuliani συζήτησε με τα μέλη της Εταιρείας ενώ οι παρεμβάσεις των Γιάννη Γραμματόπουλου, Φιλομένης Σωτηρίου, Ελένης Ρηγούτσου, Νατάσας Τουρναβίτη, Χάριτος Κοντού και Κωνσταντίνου Ρασκάτου βοήθησαν να αναδειχθούν λεπτά ζητήματα της αναλυτικής εμπειρίας, της επιθυμίας του αναλυτή και της σχέσης της με τη Σχολή.
Πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, η Άννα Πίγκου, Ταμίας της Εταιρείας και Υπεύθυνη των καρτέλ, έκανε μια αναφορά της ιστορίας της Eudofederation of Psychoanalysis, των συναντήσεων της PIPOL, ιδιαίτερα του φετινού συνεδρίου, ενθαρρύνοντας τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στις εργασίες της.
Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, υπό την προεδρία του Επαμεινώνδα Θεοδωρίδη, ήταν αφιερωμένο σε δυο κλινικές περιπτώσεις «Οδυνηρών ερώτων».
Η Ruzanna Hakobyan, ψυχαναλύτρια και μέλος της NLS που εργάζεται στη Γενεύη, παρουσίασε την περίπτωση ενός υποκειμένου που προσήλθε στην ανάλυση εξαιτίας ενός χωρισμού και εμφάνισε ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα απονέκρωσης που συνδεόταν με τον πατέρα. Η ανάλυση τού έδωσε τη δυνατότητα να ξεπεράσει τη στασιμότητα στην εργασία του και να αναζητήσει μια νέα σύντροφο μ’ έναν άλλο τρόπο. Οι παρεμβάσεις των Νασίας Λινάρδου, Θοδωρή Βαλαμουτόπουλου και Σοφίας Θεοδωροπούλου βοήθησαν να αναδειχθούν τα ζητήματα της διάγνωσης, των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων του υποκειμένου, της σχέσης των συμπτωμάτων με την ιστορία του και της εξέλιξης της θεραπείας.
Ο Γιάννης Γραμματόπουλος, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας, παρουσίασε το κλινικό περιστατικό ενός υποκειμένου που οδηγήθηκε, επίσης, στη θεραπεία μετά από έναν χωρισμό. Η θεραπευτική απόπειρα χειρισμού μιας ερωτομανιακής συμπεριφοράς οδήγησε στην ανάδυση μιας οιονεί φαντασίωσης που περιόρισε εκείνη την τάση. Οι παρεμβάσεις των Γιάννη Δημητράκου, Μάρας Κτενά και Παναγιώτη Κατσαρού έθιξαν τα ζητήματα της μεταβίβασης, της σχέσης μεταξύ αγάπης, συμπτωμάτων και οικογενειακής ιστορίας, όπως και το ζήτημα της διάγνωσης.
Ο Éric Zuliani σχολίασε τα δυο περιστατικά δίνοντας έμφαση σ’ αυτό που καθιστά τη ζωή βιώσιμη για τα δυο υποκείμενα, εστιάζοντας αφενός στον οδυνηρό έρωτα και αφετέρου στο χειρισμό της θεραπείας.
Χάρη στην παρουσία των προσκεκλημένων μας και την ενεργό συμμετοχή των μελών της Ελληνικής Εταιρείας, ένα σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα, όπως τόνισε ο Éric Zuliani.
Γιάννης Γραμματόπουλος